Snødronningen

About This Project

OM DETTE ARBEIDET

Kunstoppdrag til Lyngbakken bo- og behandlingssenter
Lyngbakken er et nytt bo- og behandlingssenter / sykehjem som er bygget i landlige omgivelser i Skien. Offentlig innvielse av senteret skjedde sommeren 2014. Det er 64 plasser på sykehjemmet fordelt på 8 avdelinger over to etasjer. Beboerne er demente i varierende grad. Bosenteret har også en dagavdeling for brukere som bor hjemme.

Kunstutvalget ønsket at kunsten skulle ha en trivselsskapende og en kommunikativ rolle i forhold til en brukergruppe som har levd et langt liv med forskjellig livserfaring. Det var en forutsetning at kunsten i størst mulig grad skulle fokuserer på brukerne av bygget og knyttes til de deler av bygget som er allment.

Runa Bogers bidrag er en tre meter lang veggfrise, Snødronningen og fire mindre verk på vegg: Nattergalen ,Tordivelen, Ole Lukkøye og Stoppenåla. Motivene tar utgangspunkt i gamle hus og bygningsdeler fra ulike kulturer. Huset som form og innhold har med menneske å gjøre og er et velkjent motiv som alle har et forhold til. Tema er det hverdagslige hvor levd liv har satt sine spor.

Ideen til Snødronningen er hentet fra en vegg på Cuba. En godt avflasset murvegg hvor fargenyansene gikk fra det lyse og luftige til mørke og litt mystiske blåtoner. Området / plasseringen for hovedverket er en buet vegg i 2. etasje vestfløyen. Løsningen ble derfor å dele inn komposisjonen i vertikale elementer, som paneler på et hus. På høyre side er det felt inn et vindu.

De fire mindre verkene er alle utformet som tradisjonelle norske vinduer, men i en mer fantasirik fargeholdning. Alle verkene er uført i blå nyanser og tilpasset sykehjemmets fargevalg. Verkene har titler etter eventyrene til H.C. Andersen. Eventyrene er muligens velkjente for de fleste beboerne og vil kunne vekke minner og forhåpentligvis stimulere til samtaler. Alle fem arbeidene er utført i ull. Teknikken er innfarging, blokktrykk og håndsøm.

Produksjonsår

2014

Oppdragsgiver

Lyngbakken bo- og behandlingssenter

Mål (Snødronningen)

100 x 330 cm

Mål (Ole Lukkøye og Stoppenåla)

65 x 55 cm

Mål (Nattergalen og Tordivelen)

65 x 55 cm

Materiale

Ull

Category